5 lucruri de știut înainte de a-ți alcătui rutina de skincare

       „In the age of information, ignorance is a choice.”

       La mulți ani, dragile mele cititoare mov! Să aveți un super 2019! Am vrut ca primul articol pe blog din acest an, să fie unul educativ, care să prindă bine tuturor, chiar și ca recapitulare. Nu a fost premeditat, dar se pare că necesitatea lui e în din ce în ce mai mare.

   Nu credeam că încă mai există fete, femei, chiar și băieți, în anul de glorie 2019, care doar să se spele pe față (și nici aia făcută corect), să aplice de două ori pe lună, seara, câte o cremă (și aia plină de iritanți) și atât. Iar apoi să se plângă de cum arată tenul lor. Cu internetul plin de informații (aici e mult de discutat, despre cum să îți iei informațiile din surse sigure), cu avalanșa de produse de pe piață, cu toate brand-urile care se întrec să scoată produse cât mai bine formulate, cât mai naturale, cu toate cercetările despre ingrediente la zi, se pare că da, încă mai există astfel de persoane. Care doar se spală pe față (cu apă de cele mai multe ori) și aplică câte o cremă (din cele dubioase, de obicei) când își aduc aminte. Aș putea continua la nesfârșit să mă plâng despre acest lucru, sunt sigură că și voi întâlniți astfel de persoane, dar hai să trecem la lucruri concrete. Vrei un ten sănătos, aspectuos și cu cât mai puține riduri, atunci ai nevoie de un skincare, adică de o rutină de îngrijire a tenului. Ce trebuie să știi despre acest skincare înainte să te apuci de el, citește mai jos.

exemplu de rutină simplă 

     O rutină de îngrijire adecvată a tenului este simplă, de cele mai multe ori. Nu trebuie neapărat să fie complicată, complexă sau să conțină multe produse. Dacă problemele tenului tău nu sunt mari (care necesită atenția și controlul unui dermatolog), rutina de îngrijire a tenului este simplă și poate fi alcătuită din doar 4 produse (cleanser, exfoliant chimic, cremă hidratantă pentru seară și cremă hidratantă cu SPF pentru zi). Cleanserul solubil în apă pentru o curățare eficientă dar blândă, exfoliantul chimic pentru multitudinea de beneficii (ameliorează și previne apariția punctelor negre și albe, îndepărtează excesul de sebum, curăță porii, stimulează producția de colagen și ceramide, și încă multe altele), crema de seară pentru hidratarea, repararea pielii și ameliorarea semnelor de îmbătrânire, iar crema cu SPF de zi atât pentru hidratarea necesară dar mai ales pentru protecția solară oferită. Cu timpul, dacă se dorește, rutina se poate diversifica și se pot introduce și alte produse: produse-tratament, seruri antioxidante sau boostere, în funcție de nevoile tenului. Evident, toate aceste produse din rutină trebuie să aibă o formulare bună. Ceea ce ne duce la următorul lucru foarte important de știut.

exemplu de produs bine formulat, care conține doar ingrediente benefice tenului și niciun iritant 

exemplu de produs formulat mediocru, care conține parfum și alți iritanți

      Înainte de a cumpăra produsele, trebuie să citești lista de ingrediente INCI de pe eticheta produsului, să te asiguri că produsul respectiv este bine formulat și că nu conține ingrediente iritante, care au potențial de a sensibiliza și usca pielea, și de a cauza roșeață, mâncărimi și usturime (diverse feluri de alcool: alcohol, alcohol denat.; uleiuri esențiale, menthol, mentă sau parfum/fragrance; tot ce sună a citrice: citrus, lemon, grapefruit, orange). Da, știu că e greu de citit lista, dar nu ai cum altfel să afli ce anume îți pui pe ten. Și e important să știm ce punem pe ten. Faceți poză listei cu telefonul și căutați ingredientele pe internet în dicționare de ingrediente. Sunt destule, asigurați-vă doar că nu sunt ale unor branduri de cosmetice. În timp veți recunoaște unele denumiri ale ingredientelor, pe unele chiar le veți învăța. Un produs bine formulat conține doar produse benefice pielii, pe acestea trebuie să le căutați. Ele sunt de 4 feluri: antioxidanți (vitamina C, vitamina E, etc.), anti-iritanți (aloe, bisabolol, extract de mușețel, ceai verde, etc.), ingrediente identice pielii (skin-identical ingredients) care ajută celulele pielii să rămână conectate între ele (ceramide, lecithin, glicerină, amino-acizi, acid hialuronic, etc.) și ingrediente cell-communicating care au abilitatea de a „spune” celulelor pielii să se comporte cât mai aproape de normal (niacinamide, retinol, peptide).

        Află ce tip de ten ai, ca să știi cu ce fel de produse să îți alcătuiești rutina. Într-o zi în care vei sta în casă, spală-te pe față dimineața și nu aplica nimic apoi pe ten. După câteva ore (2 – 4 ore), examinează-te în oglindă. Dacă nu îți dai seama, ia un șervețel uscat și întinde-l pe față, apăsând ușor. Zonele cu sebum se vor evidenția clar și în funcție de asta îți poți da seama cum este tenul tău: gras (dacă toată fața este grasă), mixt (dacă sunt porțiuni de piele grasă, de obicei în zona T și porțiuni de piele normală sau uscată), uscat (dacă ai zone cu piele descuamată, iar fața te „strânge”), normal (când nu ai nici zone de piele grasă și nici zone de piele uscată). Tenul mai poate fi sensibil, acneic, cu tendințe acneice, dar acestea nu sunt tipuri de ten, ci doar caracteristici individuale ale lui. Și mai pot exista și afecțiuni ale acestuia: rozacee, dermatită, micoze, seboree, etc. Produsele alese în funcție de tipul tenului, de caracteristicile și de afecțiunile lui sunt cele care vi se vor potrivi cel mai bine. Atenție, vârsta nu este un tip de ten și nu ar trebui să vă influențeze alegerile. Poți avea acnee la orice vârstă, cum la fel poți avea ten uscat, tern, riduri la 20-30 ani. O dată ce împlinești 50 de ani, nu-ți dispar, peste noapte, afecțiunile avute până atunci. Așadar, uitați de vârstă și selectați-vă produsele în funcție de tipul tenului vostru, de nevoile lui și de ingrediente.

câteva produse cu SPF din arsenalul meu de skincare 

     „80% of what you think is aging, it isn’t. It’s sun damage.” spune Paula Begoun, cea care și-a dedicat aproape întreaga viață studiului ingredientelor bazându-se doar pe cercetările științifice publicate în jurnalele medicale, precum și răspândirii adevărului despre acestea. Cu așa un impact asupra noastră, voi încă nu folosiți factor de protecție solară în fiecare zi? Există o multitudine de feluri de produse cu SPF, de la creme, loțiuni, bb cream-uri/cc-cream-uri, la fonduri de ten și sunt încă multe fete care nu aplică nimic cu SPF pe față. Ce să mai zicem de aplicatul factorului de protecție solară pe restul corpului. Vă faceți singuri rău. Deși toți iubim soarele, trebuie să ne expunem cu cap. Ca o dragoste cu năbădăi. Îl adori, dar nu-ți priește întotdeauna. Îmbătrânire prematură, riduri, distrugere celulară, cancer de piele și cred că am spus destul. Folosește protecție solară în fiecare zi a anului. Iarna poți folosi produse cu SPF 30, dar restul anului e smart să folosești SPF 50. SPF mai mic de 30 e aproape degeaba. Din 2019, SPF 30 este minimul acceptat de World Health Organization ca protecție eficientă. Pe mine chiar mă pufnește râsul când mai dau cu ochii de câte-un produs super marketat cu SPF 7 sau SPF 10. Frecție. Și ca să elucidăm și misterul numerelor SPF-ului (15, 30, 50) – acestea se referă la timpul în care ești protejat de radiațiile solare. Respectiv, dacă ai aplicat un produs cu SPF 15 înainte să ieși din casă, vei fi protejat o perioadă de timp de 150 minute (2 ore și jumătate), SPF 30 protejează timp de 300 minute (5 ore), SPF 50 – timp de 500 minute (8,3 ore). Produsul cu SPF trebuie aplicat în strat generos, pentru că doar așa există protecție solară pe piele întregul timp al fiecărui SPF (ex. 5 ore pentru SPF 30, ș.a.m.d.). Și încă mai avem mult de discutat despre sfântul SPF (cum îi zic eu), dar pentru început, tot ce aveți nevoie să știți e că trebuie să îl aplicați în fiecare zi.

      Beauty comes from within. Sper că știți că nu există un produs sau ingredient miraculos care să ne rezolve toate problemele tenului și să ne facă să arătăm wow. Pielea e un organ complex, care are nevoie de multe substanțe pentru a funcționa cât mai bine. Contează atât ce punem pe ten, cât și alimentația. Știu că auziți peste tot acest lucru, acum e cazul să-l citiți și aici: adoptați o alimentație sănătoasă, care va avea efecte și asupra aspectului tenului. Aveți grijă ce mâncați, cât mâncați, cât dormiți. Eu sunt adepta echilibrului în toate. Nici prea mult, nici prea puțin din fiecare. 

      Mai sunt destule lucruri de discutat despre un skincare adecvat, dar pentru început, e bine dacă le știți pe acestea. Îngrijiți-vă blând pielea, nu o frecați, nu trageți de ea, nu apăsați. La orice mișcare a pielii, în sus, jos sau lateral, fibrele de elastină și colagen se întind și chiar se pot rupe, trăgând și întinzând repetat. Dacă pielea nu se mișcă, este un lucru bun și ajută la prevenirea formării ridurilor și a pierderii fermității.

Vă aștept comentariile, întrebările, chiar și rutinele voastre de îngrijire a tenului. 

To be continued. 

💜

32 de comentarii la „5 lucruri de știut înainte de a-ți alcătui rutina de skincare

  1. La mulți ani!Un an nou fericit și plin de articole care sa ne încânte! Eu am tenul gras și recunosc ca sunt cam puturoasa în ceea ce privește aplicarea cremei 😐.Promit sa îmi fac mai mult timp pentru mine 😉

    • Pentru tenul gras doar o cremă nu ajunge. Ai nevoie de o rutină de îngrijire a tenului cum am scris mai sus. O faci pentru tine, nu pentru altcineva. Te pup, Irina! 🙂

  2. Avem in momentul de fata atatea surse de informatie si sunt intr-adevar persoane care nu au o rutina potrivita tipului de ten. De aceea e necesar sa si incerci diverse produse pentru a afla ce produse se potrivesc tipului tau de ten.

  3. Este foarte bine să știm cum să avem grijă de tenul nostru și să învățăm ce produse ne priesc. 😘 Nu trebuie să fie o rutină care durează mult pentru a fi completă!

  4. Un an plin de realizări vă doresc! În ce privește rutina, trebuie să recunosc că nici eu nu parcurg toți pașii în fiecare zi, în schimb folosesc crema hidratantă zilnic! Mulțumim pentru informații, foarte utile!

  5. informatii clare si la obiect . sa stii ca eu nu ma abat de la rutina mea de ingrijire ; demachiere , tonifiere si hidratare . am tenul mixt si oarecum sensibil , deci nu-l agresez inutil, folosesc un exfoliant bland cu AHA ( mai ales pe zona T , unde e mai gras tenul ) , apoi aplic o masca hidratanta / antirid , ..sau capsule minidoze cu acid hialuronic , chiar se vede diferenta …tenul e mai luminos , iar machiajul se aseaza mult mai bine ….

  6. Daa…multumim mult pentru informatii…eu am observat ca odata cu inaintarea in varsta tenul mi s-a uscat si a devenit mai sensibil cu predispozitie la ridare…ideea e ca eu niciodata nu m-am uitat pe compozitia cremelor pe care le folosesc..f utile informatiile…voi tine cont de sfaturile tale..iti doresc o primavara frumoasa!

  7. Interesant articol cu sfaturi utile.Am tenul sensibil și trebuie sa tina cont de mai multe lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *